Moro-reflex

Wanneer ontstaat de reflex?

De Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. komt tevoorschijn in de baarmoeder tussen negen en twaalf weken na de conceptieDe menselijke bevruchting.

Wat is de functie van de reflex?

De Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. veroorzaakt een vecht-en-vlucht reactieDe vecht-en-vlucht reactie is een overlevingsreactie waarbij het lichaam zich klaar maakt voor actie (weg rennen van gevaar, of vechten tegen gevaar) bij een plotselinge/bedreigende prikkel en maakt daarmee de baby alert voor gevaar. Ook zorgt de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. voor het ontwikkelen van de ademhalingsmechaniek voor de geboorte en het op gang brengen van de ademhaling na de geboorte.

De afwezigheid/verminderde aanwezigheid van de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. en de (n2-defnition:asymmetrisch-tonisch-nek-reflex dfn_type:abbr_decl) na de geboorte wordt in verband gebracht met het sudden infant death syndrom'sudden infant death syndrom' wordt ook wel 'wiegendood' genoemd. Het is geen oorzaak van overlijden, maar een term die wordt gebruikt bij overlijdens van baby's waarbij geen doodsoorzaak vastgesteld kan worden. (SIDS). De Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. vanwege het prikkelmechanisme en de ATNRasymmetrisch-tonisch-nek-reflexDe ATNR valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere de functie om de oog-hand-coördinatie op gang te brengen. omdat deze moet voorkomen dat de baby zijn gezicht omlaag houdt als het op zijn buik wordt gelegd.

Hoe kun je de reflex herkennen/waarnemen?

De Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. is duidelijk te zien bij een pasgeboren baby wanneer een plotseling hard geluid wordt gemaakt, wanneer plotseling een fel licht op de baby schijnt of als het hoofd onverwachts naar achteren wordt bewogen. Ook bij pijn, tempratuurverandering of een te ruwe behandeling (tactiel) kan de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. opgewekt worden. De baby ademt dan snel in en gooit zijn armpjes wijd uiteen. Wanneer de armen dan weer op de borst bijeen komen schreeuwt de baby moord en brand. Op deze manier roept de baby om hulp.

Moro-reflex
De uitslaande armen tijdens de moro-reflex

Wat gebeurt er tijdens de reflex?

De Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. wordt direct na een plotselinge/bedreigende prikkel geactiveerd. Dit gaat gepaard met een snelle inademing waarbij de persoon ‘bevriest’ of ‘geschokt’ is. Daarop volgt een hoorbare uitademing. Gedurende dit proces wordt de vecht-en-vlucht reactieDe vecht-en-vlucht reactie is een overlevingsreactie waarbij het lichaam zich klaar maakt voor actie (weg rennen van gevaar, of vechten tegen gevaar) geactiveerd.

De vecht-en-vlucht reactieDe vecht-en-vlucht reactie is een overlevingsreactie waarbij het lichaam zich klaar maakt voor actie (weg rennen van gevaar, of vechten tegen gevaar) veroorzaakt de productie van veel (stress)hormonen, waaronder adrenalineAdrenaline is een neurotransmitter die door het lichaam afgegeven wordt tijdens fysieke inspanning. Het wordt in grote hoeveelheden afgegeven tijdens de vecht-en-vlucht reactie en is ook betrokken bij stress., noradrenalineNoradrenaline fungeert als neurotransmitter in de hersenen en zenuwuiteinden van het sympatische zenuwstelsel. Ook wordt noradrenaline als hormoon geproduceerd in het bijniermerg. De werking is vergelijkbaar met de neurotransmitter 'adrenaline', cortisonCortison(e) is een bijnierschorshormoon die wordt afgegeven tijdens de vecht-en-vlucht reactie. Dit hormoon is ook betrokken bij stress. etc.. Ook de ademhaling wordt dieper en de hartslag/bloedruk gaat omhoog. Tegelijkertijd is bij deze reactie te zien dat de algehele alertheid tijdelijk verhoogd wordt. De pijngevoeligheid daalt terwijl andere zintuigen juist scherper worden. Zo wordt het zicht gestimuleerd door het vergroten van de pupillen en de oren worden gevoeliger door het onderdrukken van de akoestische stapediusreflexDe akoestisch stapediusreflex is een reflex waarbij een spier in het oor ('m. stapedius' die aan de stijgbeugel in het middenoor vast zit) aanspant bij hard geluid op het trommelvlies om gehoorbeschadiging te voorkomen..

Hoe ontwikkeld de reflex?

De Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. hoort tussen de 2 en 4 levensmaanden vervangen te worden door het Strauss-reflexDe Strauss-reflex is het volgroeide schrikreflex waarbij men eerst de oorzaak van een potentiële bedreiging onderzoekt voordat een vecht-en-vlucht response wordt geactiveerd (volwassen schrik reflex). De Strauss-reflexDe Strauss-reflex is het volgroeide schrikreflex waarbij men eerst de oorzaak van een potentiële bedreiging onderzoekt voordat een vecht-en-vlucht response wordt geactiveerd kenmerkt zich doordat een persoon eerst de bron van een plotselinge prikkel onderzoekt (‘is het veilig?’ ‘is het herkenbaar?’) om daarna pas de beslissing te maken om op de prikkel te reageren of juist te negeren. Bij de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. gebeurt dit juist andersom, ‘Eerst doen, dan denken’.

Wat gebeurt er als de reflex niet onder controle gebracht wordt?

Als de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. aanwezig blijft zal de hormoonhuishouding verstoord worden. Hierdoor blijft een persoon hypergevoelig in een of meerdere zintuiglijke kanalen. Hij kan dan sterker dan normaal reageren op geluid, lichtprikkels etc.. Gevolgen hiervan zijn gemoedsschommelingen en de persoon kan slecht tegen veranderingen/kritiek. Ook het evenwicht en oogbewegingen worden sterk beïnvloed door deze hypergevoeligheid.

Als de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. geactiveerd wordt kan een persoon geen controle meer uitoefenen over zijn gedrag. De vecht-en-vlucht reactieDe vecht-en-vlucht reactie is een overlevingsreactie waarbij het lichaam zich klaar maakt voor actie (weg rennen van gevaar, of vechten tegen gevaar) moet eerst uitgewerkt zijn voordat degene weer volledig aanspreekbaar is. Normaliter duurt de vecht-en-vlucht reactieDe vecht-en-vlucht reactie is een overlevingsreactie waarbij het lichaam zich klaar maakt voor actie (weg rennen van gevaar, of vechten tegen gevaar) 20 tot 60 minuten, maar dit kan langer duren zolang er ‘bedreigende’ prikkels binnen blijven komen. Vaak is te zien dat de personen waar de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. aanblijft een lage eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen hebben. Gezien de globale impact van de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. is het belangrijk dat dit reflex vervangen wordt door het Strauss-reflexDe Strauss-reflex is het volgroeide schrikreflex waarbij men eerst de oorzaak van een potentiële bedreiging onderzoekt voordat een vecht-en-vlucht response wordt geactiveerd (volwassen schrik reflex).