spinaal-galante-reflex

Wanneer ontstaat de reflex?

De spinaal-galante-reflexDe SGR valt onder de primitieve reflexen die zijn functie heeft tijdens de geboorte. De SGR wordt in verband gebracht met onder andere bedplassen (SGR) komt tevoorschijn in de baarmoeder rond 20 weken na de conceptie.

Wat is de functie van de reflex?

De reflex wordt primair gezien als een reflex dat helpt bij het geboren worden. Door de stimulatie van de rug in het geboorte kanaal (contractie van de schedewanden) draait de baby met zijn heupen, op een zelfde manier zoals de schouders en het hoofd draaien door de stimulatie van de asymmetrisch-tonisch-nek-reflexDe ATNR valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere de functie om de oog-hand-coördinatie op gang te brengen. (ATNR). Zo helpt de SGRspinaal-galante-reflexDe SGR valt onder de primitieve reflexen die zijn functie heeft tijdens de geboorte. De SGR wordt in verband gebracht met onder andere bedplassen samen met de ATNRasymmetrisch-tonisch-nek-reflexDe ATNR valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere de functie om de oog-hand-coördinatie op gang te brengen. voor ‘wringbewegingen’ die de baby helpt om door het geboortekanaal te komen.

Hoe kun je de reflex herkennen/waarnemen?

De reflex wordt geactiveerd door sensorische stimulatie van het rug gebied. Als een pasgeboren baby op zijn buik op de onderarm wordt gelegd en er met de achterkant van een potlood aan een zijde van de ruggengraat een lijntje omlaag wordt getrokken, zal het heupje aan die kant ongeveer 45° naar buiten bewegen.

Als aan beide zijden tegelijk een lijntje wordt getrokken met de achterkant van een potlood, zal de pulgar marx reflexHet pulgar marx reflex wordt geactiveerd bij tweezijdige stimulatie (strijken over de rug). De motorische reactie is vergelijkbaar (alleen dan tweezijdig) als bij de spinaal-galante-reflex, echter daarbij wordt ook de blaas geleegd en de rectum(anus) ontspannen. geactiveerd worden. De pulgar marx reflexHet pulgar marx reflex wordt geactiveerd bij tweezijdige stimulatie (strijken over de rug). De motorische reactie is vergelijkbaar (alleen dan tweezijdig) als bij de spinaal-galante-reflex, echter daarbij wordt ook de blaas geleegd en de rectum(anus) ontspannen. is het buigen van beide armen en benen, het hollen van de rug, het optillen van het bekken en hoofd, luid krijsen/huilen met ‘achterblijven’, het legen van de blaas en het ontspannen en uitstulpen van de rectumDe rectum wordt ook wel 'anus' genoemd(anus) wat kwijtraken van ontlasting teweeg brengt. De hiervoor beschreven spanningen worden voor enkele seconden vastgehouden waarna de baby weer ontspant.

spinaal-galante-reflex
het buigen van arm en been door de spinaal-galante-reflex

Hoe ontwikkeld de reflex?

De reflex zal tussen de 3 en 9 maanden vervangen worden door de amfibie-reflex.De amfibie reflex is een posturaal reflex die zorgt voor soepelheid en automatisering van complexe gecoördineerde bewegingen in meerdere lichaamsdelen.

Wat gebeurt er als de reflex niet onder controle gebracht wordt?

Wanneer de SGRspinaal-galante-reflexDe SGR valt onder de primitieve reflexen die zijn functie heeft tijdens de geboorte. De SGR wordt in verband gebracht met onder andere bedplassen niet onder controle wordt gebracht, zal aanraking van de rug resulteren in bewegingen in de heupen. Dit kan al gebeuren door de stoelleuning of de broeksriem! Hierdoor lijkt het alsof iemand niet stil kan zitten en steeds moet bewegen. Deze herhaaldelijke/regelmatige stimulatie van de reflex gaat ten koste van de concentratie en het kortetermijngeheugenHet kortetermijngeheugen (ook wel werkgeheugen) kan beperkte informatie vasthouden voor enkele seconden tot enkele minuten..

Als een kind ouder dan 5 jaar nog steeds last heeft van ‘bedplassen’ is er een grote kans dat de SGRspinaal-galante-reflexDe SGR valt onder de primitieve reflexen die zijn functie heeft tijdens de geboorte. De SGR wordt in verband gebracht met onder andere bedplassen nog actief is. ZindelijkheidsproblemenOnder zindelijkheidsproblemen wordt problemen met ophouden van urine en/of ontlasting verstaan. In Nederland wordt bij het naar schoolgaan verwacht iemand zindelijk is (~leeftijd van 4 jaar). van urine en feces kunnen veroorzaakt worden als de SGRspinaal-galante-reflexDe SGR valt onder de primitieve reflexen die zijn functie heeft tijdens de geboorte. De SGR wordt in verband gebracht met onder andere bedplassen aanwezig is en wanneer aan beide kanten tegelijkertijd de rug gestimuleerd wordt. Zelfs bij lichte stimulatie kan dit al gebeuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rand van de (pyjama)broek, of het beddengoed. Overigens is het goed om in gedachten te houden dat zindelijkheidsproblemenOnder zindelijkheidsproblemen wordt problemen met ophouden van urine en/of ontlasting verstaan. In Nederland wordt bij het naar schoolgaan verwacht iemand zindelijk is (~leeftijd van 4 jaar). door meerdere dingen veroorzaakt kunnen worden dan alleen de SGRspinaal-galante-reflexDe SGR valt onder de primitieve reflexen die zijn functie heeft tijdens de geboorte. De SGR wordt in verband gebracht met onder andere bedplassen!

Wanneer de SGRspinaal-galante-reflexDe SGR valt onder de primitieve reflexen die zijn functie heeft tijdens de geboorte. De SGR wordt in verband gebracht met onder andere bedplassen nog aan een kant aanwezig blijft, kan dit de lichaamshouding, het lopen en andere bewegingsvormen beïnvloeden. Het kan lijken of iemand mank loopt. Ook kan het bijdragen aan scolioseEen scoliose de benaming voor een zijdelingse vergroeiing van de wervelkolom.(scheve rug groei). Kortom de soepelheid van fysieke activiteiten waaronder sport, worden erdoor beïnvloed.