Tonisch-labyrinth-reflex

Welke varianten bestaan er?

De tonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). (TLR) is in twee varianten op te delen, de voorwaartse en de achterwaartse TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.)..

Wanneer ontstaat de reflex?

De voorwaartse TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). komt tevoorschijn in de baarmoeder rond 12 weken na de conceptieDe menselijke bevruchting. De voorwaartse en achterwaartse TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). hoort bij de geboorte volledig ontwikkeld te zijn.

Wat is de functie van de reflex?

In de baarmoeder is vooral de voorwaartse TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). actief. Als het hoofdje tegen de baarmoederwand geduwd wordt trekt de baby zich in foetushouding en kan dan optimaal groeien. Na de geboorte helpt de TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). letterlijk met het ‘ontvouwen’.

De TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). en de Moro-reflexDe Moro-reflex valt onder de primitieve reflexen en wordt geassocieerd met de vecht-en-vlucht reactie. zijn in de eerste levensmaanden nauw met elkaar verbonden, omdat ze beiden door het vestibulair systeemHet vestibulair systeem ook wel evenwichtssysteem, vestibulair orgaan of evenwichtsorgaan genoemd, bevindt zich in het oor. Het vestibulair systeem werkt nauw samen met de ogen en vormt met de proprioceptie (positiezin) een referentie punt in de ruimte (wat is boven en onder). (evenwichtsorgaan) geactiveerd worden. Activering van de TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). heeft onder andere impact op de spiertonusSpiertonus wordt ook wel spierspanning genoemd. waardoor de reflex het evenwicht, spierspanningsregulatie en proprioceptieProprioceptie ook wel positiezin, zelfwaarneming of lichaamswaarneming genoemd is het vermogen om de positie van het eigen lichaam waar te nemen. (lichaamswaarneming) stimuleert.

Hoe kun je de reflex herkennen/waarnemen?

De TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). kun je goed zien als het hoofd van de baby ten opzichte van de ruggengraat naar voren of naar achteren wordt bewogen. Bij het naar voren bewegen zullen de rug en beide armen en benen buigen (foetus houding). Pas als de voorwaartse TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). onder controle is kan een baby in buikligging het hoofd een poosje omhoog houden. Bij het naar achteren bewegen zullen de rug en beide armen en benen strekken.

tonische-labyrint-reflex
Het strekken van de rug, armen en benen bij de achterwaartse hoofdbeweging door de tonische-labyrint-reflex

Hoe ontwikkeld de reflex?

De voorwaartse TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). hoort rond de 4 levensmaanden onder controle gebracht te worden. De achterwaartse TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). wordt geleidelijk geïnhibeerdHet onderdrukken van reflexen. In de neurologische ontwikkeling wordt dan gesproken over 'het onder controle hebben van reflexen' (zoals bij een 'normale' ontwikkeling gebeurt bij primitieve reflexen), wat tot de 3e levensjaar kan duren. Dit zal gelijktijdig gebeuren met de ontwikkeling van de verschillende overgangs-De transitionele/overgangsreflexen (ook wel overbruggingsreflexen genoemd) ondersteunen de motorische en ontwikkelingsstappen tijdens de neurologische ontwikkeling. en posturale reflexenDe posturale reflexen hebben als primair doel om de zwaartekracht te trotseren. (waaronder de landau-reflexDe Landau-reflex is een overbruggingsreflex die de overgang vormt tussen de tonisch-labyrinth-reflex en de symmetrisch-tonisch-nek-reflex., symmetrisch-tonisch-nek-reflexDe STNR valt onder de transitionele/overbruggingsreflexen en zorgt ervoor dat een baby op handen en voeten omhoog komt om te gaan kruipen. Dit reflex heeft grote invloed op het lezen, structureren van informatie, plannen, automatiseren e.d.. (STNR) en de hoofdrechtingsreflexenDe hoofdrechtingsreflexen vallen onder de posturale reflexen en hebben de functie om de ogen en het hoofd te stabiliseren.).

Wat gebeurt er als de reflex niet onder controle gebracht wordt?

Als de TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). aanwezig blijft zal men continue uit balans gebracht worden door de reflex. Door de verstoring van het evenwicht zal de interacties met andere zintuiglijke systemenZintuigelijke systemen die sensorische prikkels waarnemen. Onder zintuigelijke systemen vallen bijvoorbeeld (ogen: zicht, oren: geluid, neus: reuk, tong: smaak, huid: druk, tempratuur e.d.). ook verstoord worden. De ogen en de oren worden bijvoorbeeld continue ‘gefopt’ door het vestibulair systeemHet vestibulair systeem ook wel evenwichtssysteem, vestibulair orgaan of evenwichtsorgaan genoemd, bevindt zich in het oor. Het vestibulair systeem werkt nauw samen met de ogen en vormt met de proprioceptie (positiezin) een referentie punt in de ruimte (wat is boven en onder).(evenwichtsorgaan). Doordat het vestibulair systeemHet vestibulair systeem ook wel evenwichtssysteem, vestibulair orgaan of evenwichtsorgaan genoemd, bevindt zich in het oor. Het vestibulair systeem werkt nauw samen met de ogen en vormt met de proprioceptie (positiezin) een referentie punt in de ruimte (wat is boven en onder). niet goed werkt komt de auditieveInformatie die binnenkomt via het gehoor en visuele informatieVisuele informatie is informatie die via de ogen binnenkomt vervormd binnen, wat onder andere de schoolse vaardigheden beïnvloed.

Iemand waarbij de TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). aanwezig is, heeft geen vast referentiepunt in de ruimte. Hierdoor is het moeilijk om afstand, ruimte, snelheid en diepte in te schatten. Ook de werkrichting wordt hierdoor beïnvloed waardoor het verschil tussen links & rechts en voor & achter moeilijk te onderscheiden is. Kenmerkende voorbeelden hiervan zijn het spiegelschrift of het aanleren van logische volgorden (bijvoorbeeld: dagen v.d. week, de tafels, klokkijken, organiseren van dagelijkse taken).

Kinderen waarbij nog een TLRtonisch-labyrinth-reflexDe tonisch-labyrinth-reflex valt onder de primitieve reflexen en heeft onder andere als functie om het evenwichtssysteem op gang te brengen. Dit reflex wordt in verband gebracht met spiegelschrift en het aanleren van logische volgorden (dagen v.d. week, tafels, klokkijken e.d.). aanwezig is zijn vaak niet sportief. Onbewust merken ze dat het evenwicht niet goed ontwikkeld is en willen daarom graag op de grond liggen, tegen een muur staan of tijdens winkelen graag zitten.